dimecres, 5 d’agost del 2009

JOVES GUIA DE MATARÓ


Aquesta és una proposta educativa impulsada per l'Ajuntament de Mataró, concretament des del servei de Nova Ciutadania, que es porta desenvolupant a la ciutat des de l'any 2001 i enguany s'ha realitzat a l'IES Puig i Cadafalch, l'IES Pla d'en Boet i Maristes Valldemia. Consisteix en donar una formació als alumnes d'entre primer i quart d'ESO per tal que puguin portar a terme tasques de guiatge i acompanyament als seus companys nouvinguts.

La idea és atendre la població nouvinguda que hi ha a la societat tot treballant la cohesió social i la igualtat d'oportunitats. D'aquesta manera, el projecte pretén ser una eina i un recurs per a impulsar i facilitar la socialització dels joves nouvinguts al territori i la societat d'acollida, especialment l'escola. També es pretén disminuir l'efecte de rebuig social en els instituts i la formació de grups tancats amb unes característiques pròpies i diferenciades que es segreguin de la resta dels joves dels instituts.

La proposta educativa aspira a la interrelació dels joves que són del centre amb els joves que arriben de nou. L'acollida, doncs, és la que ajuda a potenciar i afavorir les relacions amb els joves que s'acaben d'incorporar en relació a tots aquells aspectes en els quals es podrien sentir perduts dins del centre i és el jove guia qui fa de pont tant a nivell normatiu com relacional.

La formació que reben els joves guia és bàsicament la que necessitaran per poder fer una bona acollida; prioritàriament relativa a habilitats socials i la normativa i característiques del centre. Aquests coneixements són assolits quan els joves són subjectes actius en el procés d'ensenyament aprenentatge i la metodologia que s'utilitza per tal de facilitar aquesta tasca és a partir de dinàmiques de grup. Un cop els joves han estat formats, es realitza la següent part del projecte. Els joves guia realitzaran la seva tasca a l'arribada d'un alumne extranger. Cal tenir en compte que aquesta tasca serà desenvolupada amb l'ajuda del referent del centre que és la persona que realitzarà el seguiment de tot el procés.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada